BlogDíky LŽŠ jsem potkala svoji lásku na celý život... Rádio

7. duben 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, absolventi

S LŽŠ jsem svůj život spojila před 19 lety. Psal se rok 2004 a já coby studentka gymnázia řešila, kam se bude můj život ubírat dál a čím se budu jednou živit. Velmi mě bavilo psaní různých textů, čehož si všimli i pedagogové a svěřili mi místo v redakční radě městského časopisu. Současně se mi podařilo dostat do tehdejšího Havlíčkobrodského deníku (dnes Deník), kde jsem se stala pravidelnou přispěvatelkou. Přesto jsem měla pocit, že pokud budu chtít studovat žurnalistiku, tak to asi nebude úplně stačit. Navíc jsem ve svém okolí neměla nikoho, kdo by měl v dospívajícím věku podobné zájmy.

Vzpomínám si, jako by to bylo včera, jak za mnou přišla mamka s článkem v novinách, kde psali, že se otevírá novinářské centrum Karla Havlíčka Borovského a že kromě provozu regionální kabelovky chtějí v létě nabídnout zájemcům unikátní projekt LŽŠ. A co vám budu povídat, pak už nebylo o čem přemýšlet. Hned jsem se rozjela za Milanem Pilařem a Milanem Kopeckým a zapojila se do jejich projektů. Následující léto jsem pak absolvovala vůbec první LŽŠ.

Byl to úžasný zážitek. Pamatuji si, že jsem rodičům tenkrát říkala, že to byl „nejlepší tábor ever“ a po skončení ročníku jsem se těšila hned na ten další. Nějakým náhodným losováním jsem se tenkrát dostala do rádiové skupiny a zřejmě to byl osud, protože od té doby je moje životní cesta s rádiem spojená.

Díky LŽŠ se mi otevřely dveře do světa médií a já se o nich dozvěděla víc než kdykoliv předtím ve škole. LŽŠ byla tehdy praktická, autentická, a hlavně nesmírně inspirativní. Po jejím absolvování jsme s kamarádkou dostaly nabídku na moderování pořadu Studenti v regionu na ČRo Region Vysočina.

Pak už to šlo velmi rychle. Vysoká škola FMK UTB (další srdcovka, která mě posunula směrem k PR a médiím), moderování na Kiss Publikum, PR manažerka a později ředitelka Odboru obchodu a marketingu Českého rozhlasu, tisková mluvčí a ředitelka externí a interní komunikace Lagardere Active (Evropa 2, Frekvence 1, Dance rádio, Rádio Bonton) a dnes tisková mluvčí Media Bohemia (Rádio Blaník, Hitrádia, Fajn rádio a Rock rádio) …Rádio a média jsou pro mě jako droga. A závislost u mě spustila právě LŽŠ…detox ale nechystám.

Díky LŽŠ jsem měla možnost se osobně potkat s takovými osobnostmi jako je Václav Havel, Petr Pithart nebo Jaromír Štětina.

Díky LŽŠ jsem se naučila mluvit na mikrofon bez trémy, pečovat o svůj hlas, improvizovat a moderovat akce.

Díky LŽŠ jsem získala spoustu skvělých přátel s podobnými zájmy, se kterými se setkávám doposud.

Díky LŽŠ jsem vlastně nasměrovala svou kariéru a získala lásku na celý život…rádio.

Ráda bych touto cestou poděkovala a vyjádřila obrovský respekt organizátorům, kteří připravují tuto akci už 19 let. Přeji jim, aby se jim i nadále podařilo LŽŠ posouvat (i když si nasadili laťku vysoko už při prvním ročníku) a aby každý rok vychovali novou generaci odborníků, která se nebude bát kriticky myslet, inovativně tvořit, a hlavně inspirovat ostatní.

Bob Woodward, americký investigativní novinář a spisovatel, řekl: „Žurnalistika není jen ovlivňování veřejného mínění, ale i vysvětlování a pochopení světa, který nás obklopuje." A přesně o tom všem LŽŠ je. Díky za to.

Autorkou je Zuzana Nevoralová, která aktuálně pracuje jako tisková mluvčí Media Bohemia

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita