Blog

Z letní školy si odvážíte kontakty na nové přátele a budoucí kolegy

9. leden 2024 | LŽŠ

Z mých počátků na LŽŠ mám v zásobě spousty historek, kterými dodnes krmím všechny, které potkám. To, že jsem si v rádiové skupince smazala veškerý nahraný materiál a musela všechno nahrávat znovu, což nebylo v případě ankety zrovna jednoduché, je taková základní chyba.

Letní žurnalistická škola je galerie nejen světa médií

1. prosinec 2023 | LŽŠ

Zajímá vás zákulisí médií? Chcete si vyzkoušet, jaké to je být novinářem? Chcete natáčet, fotit nebo psát? Chcete zlepšit své dosavadní dovednosti? Rozšířit si obzory? Poznat nové lidi a poslechnout si osobnosti z prostoru žurnalistiky a politiky? Důvodů proč navštívit Letní žurnalistickou školu je mnoho.

Z Brodu na dno uranového dolu. A za nejlepší prací vůbec

2. listopad 2023 | LŽŠ

V srpnu 2009 byl Facebook žhavou novinkou a o Twitteru slyšel málokdo. Podcasty neexistovaly a říkalo se jim rozhlas. V redakcích nejen českých médií hrály prim skomírající papírové noviny, které navzdory začínajícímu úpadku disponovaly velkým vlivem a dokázaly i vydělat peníze. Management mediálních domů proto vymýšlel strategie na záchranu printu, neplaceným webem se vesměs pohrdalo a byl vnímán jen jako podřadný doplněk „serióznějšího“ papíru.

Příští rok se do Brodu vydám znovu. Našla jsem tam přátele na celý život

5. říjen 2023 | LŽŠ

Přátelé na celý život, praxe v Českém rozhlase, nezapomenutelné zážitky… To a mnohem více mi dala Letní žurnalistická škola. Dny plné zajímavých přednášek a zároveň stresování z toho, že nestíháme sepsat článek o opravě radnice. Noci vyplněné cestami do Kauflandu pro potravu na další den a sáhodlouhé večerní rozpravy o životě s nově získanými kamarády.

LŽŠ mi dala především odvahu nebát se a jít za svým snem

3. srpen 2023 | LŽŠ

Před LŽŠ jsem se cítil jako tabula rasa (čistá nepopsaná tabule). Bylo mi sedmnáct, trávil jsem druhý rok na gymnáziu a věřil, že si jednou splním svůj sen. Ten sen, který v mé hlavě byl už od mala a pak se na gymplu vrátil zpět. Když máte sen, jako já, chtěl jsem se stát sportovním komentátorem, může vás kdokoliv odrazovat, ale pořád ve vás bude.

Jak ze mě LŽŠ neudělala novináře a proč je to dobře

7. červenec 2023 | LŽŠ | Tagy: absolventi, letní žurnalistiká škola, Vláďa Zkimund

Doma si ze mě odmalička dělali srandu, že prostě musím vždycky mít něco speciálního. Doteď se tomu vzpouzím, ale s Letní žurnalistickou školou to tak trochu bylo. Poprvé jsem sem jel až v době, kdy už jsem vlastně dobře věděl, co chci dělat. A žurnalistika to nebyla. Přesto jsem na LŽŠ jel celkem třikrát jako student a letos se potřetí vrátím jako host, píše v textu pro LŽŠ několikanásobný účastník Vláďa Zikmund.

LŽŠ 2015 a můj profesní obrat

2. červen 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, absolventi

Gerojš, švenk, synchron, háelpéčko, JPZ, handka… pojmy, které jsem dřív neznala. Nebyl taky důvod. Učila jsem cizince česky a Čechy anglicky. Jenže v roce 2015 jsem si řekla a dost. Práce to byla pěkná, což o to, ale za mě najednou nějak moc stereotypní, píše o LŽŠ absolventka Bára Budáková Měkotová.

O nesmazatelné stopě, kterou ve mně zanechala LŽŠ

5. květen 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, tomáš beránek

Životní zkouška a splněný sen v jednom. To byl pro mě můj první LŽŠ ročník v roce 2015. Myslím, že to byla první delší akce, kde jsem se musel obejít bez rodičů a zajistit si úplně všechny věci po svém. (Různé dětské tábory nepočítám.) Když nad tím zpětně přemýšlím, působí to vlastně hrozně směšně. Ale vážně, do téhle doby jsem neměl moc tušení, jak se to vlastně dělá, ta samostatnost, vzpomíná na LŽŠ trojnásobný účastník Tomáš Beránek.

Díky LŽŠ jsem potkala svoji lásku na celý život... Rádio

7. duben 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, absolventi

S LŽŠ jsem svůj život spojila před 19 lety. Psal se rok 2004 a já coby studentka gymnázia řešila, kam se bude můj život ubírat dál a čím se budu jednou živit. Velmi mě bavilo psaní různých textů, čehož si všimli i pedagogové a svěřili mi místo v redakční radě městského časopisu. Současně se mi podařilo dostat do tehdejšího Havlíčkobrodského deníku (dnes Deník), kde jsem se stala pravidelnou přispěvatelkou. Přesto jsem měla pocit, že pokud budu chtít studovat žurnalistiku, tak to asi nebude úplně stačit. Navíc jsem ve svém okolí neměla nikoho, kdo by měl v dospívajícím věku podobné zájmy, vzpomíná absolventka LŽŠ Zuzana Nevoralová.

V Havlíčkově Brodě ubíhá čas úplně jinak

3. březen 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, Michal Fořt

Havlíčkův Brod, to je místo, kde je jiné časové pásmo – to jsem si v duchu říkal každý rok. Čas tam plyne úplně jinak. Po neděli přichází sobota. A to mezitím? To záhadným způsobem uteče jako voda, popisuje své zkušenosti z LŽŠ trojnásobný účastník Michal Fořt. 

LŽŠ v dobách, když Zeman byl ještě politikem a Tučková začínající autorkou

3. únor 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, studenti studentům, absolventi, Nicole Baronová

Už je to nějaký čas zpátky. Roky 2009, 2010, 2011. Skupiny tisk, rádio a PR. Zkušenosti ze skoro každého mediálního rybníčku. Nikdy nezapomenu, když jsem jako sedmnáctileté kuře jela přes půl republiky, abych snad poprvé v životě strávila týden úplně sama. A stálo to za to, vzpomíná trojnásobná účastnice Letní žurnalistické školy Nicole Baronová.

Náborářské okénko: Sedm důvodů, proč podat přihlášku na LŽŠ

6. leden 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, johan čáp

Jako sedmnáctiletý jsem se na Letní žurnalistické škole Karla Havlíčka Borovského roku 2017, coby jeden z mladších, brzy otrkal. V Brodě prostě nikdy nejste outcast – a slibuji vám, že si během první hodiny, co tam přijedete, najdete prvního srpnového BFF. Obavy z neznáma u mě brzy vystřídalo nadšení. Konečně jsem potkal vrstevníky, kteří mají stejné zájmy! A ten koncept! Nešetří chválou trojnásobný účastník Letní žurnalistické školy Johan Čáp. 

Na Letní žurnalistické škole vás lektoři vypiplají

2. prosinec 2022 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, kateřina zemanová

„Točíš zítra v deset třicet – rozhovor v angličtině, jo?“ zavolala mi vedoucí redakce v televizi. Chápejte – můj první den ve zpravodajství. Novinařinu už sice pár let provozuju, ale striktně píšící. Ještě jsem pořádně ani nebyla v redakci a už mě posílají rovnou na plac?! „Dělalas už někdy reportáž do televize?“ zeptala se mě ještě v rychlosti. „No, jednou. Na Letní žurnalistické škole…,“ soukám ze sebe a vzpomínám, jak se mi tři účasti na tomto pravidelném letním kempu šiknou, píše pro LŽŠ trojnásobná účastnice a redaktorka ČT Káťa Zemanová.

Díky Letní žurnalistické škole vím, kdo jsem a kým být chci

4. listopad 2022 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, Martin Pavlík

Poprvé jsem do Havlíčkova Brodu jel jako člověk hledající svoji cestu, po týdnu odjížděl jako člověk, který chce být novinář. Poznat inspirující lidi, profesionální novináře a vyzkoušet si tvořit televizní, rádiový, tiskový, fotografický, PR obsah nebo příspěvky na sociální sítě. Nejen to mi daly tři ročníky Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě, píše pro LŽŠ účastník Martin Pavlík.

LŽŠ? Je to jako lézt po stromě a trhat životní příležitosti

7. říjen 2022 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, marie sabolová, studenti studentům, absolventi

V průběhu studia na střední škole jsem mívala neustálou potřebu přemýšlet nad svou budoucností. Nikdy jsem nechtěla dělat věci bez hlubšího smyslu. Škola mě začala bavit až v momentě, kdy jsem si uvědomila, co od sebe a od svého života očekávám. Ve chvíli, kdy se všechny směry spojily, vydala jsem se po cestě, na které se snažím s nadšením pokračovat i dnes. A právě účast na Letní žurnalistické škole odpískala můj start, píše pro LŽŠ dvojnásobná účastnice Marie Sabolová.

Z absolventů novináři pražských redakcí – Eliška Nová a Lukáš Kubát. Jsou kolegové, přátelé a přijedou znovu na Letní žurnalistickou školu

8. červenec 2021 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, Eliška Nová, Lukáš Kubát

Ve druhém Clubhouse LŽŠtalku si členky našeho organizačního týmu Lucie Pátková a Eva Fruhwirtová povídaly s hosty Eliškou Novou, redaktorkou Lidových novin, a reportérem regionální televize PRAHA TV Lukášem Kubátem. V čem se jejich práce liší a v čem je stejná? Na koho vlivného mají ve svých mobilech kontakty? A jak vzpomínají na Letní žurnalistickou školu?

První LŽŠ talk na Clubhouse: V Brodě to bylo hlavně o lidech, ti jsou nejvíc, shodují se absolventi Petra s Martinem

1. červen 2021 | LŽŠ

Petra Krištof a Martin Křížek, oba absolventi Letní žurnalistické školy a Vyšší odborné školy publicistiky v Praze, byli našimi prvními hosty v LŽŠ talk na Clubhouse. Povídaly si s nimi naše lektorky Lucie Pátková a Eva Fruhwirtová. Společně zavzpomínali na letní novinářský kemp v Havlíčkově Brodě a bývalí účastníci LŽŠ nechali posluchače nahlédnout do zákulisí své práce. Zatímco Martin pracoval jako redaktor deníku Sport, psal pro Lidovky a teď je součástí projektového týmu farmářského tržiště Scuk.cz, Petra se zaměřila na e-commerce. Pracovala v Google a v Seznamu a nyní čerstvě nastoupila do firmy Shoptet.

LŽŠ na vlastní zraky a slechy

31. květen 2021 | LŽŠ

Každý normální učitel se o prázdninách vyhýbá škole kilometrovým obloukem. Já ale nejsem normální, takže jsem neodolala možnosti zažít LŽŠ na vlastní zraky a slechy.

Léto bez LŽS si už ani neumím představit

2. květen 2021 | LŽŠ

Na začátek je asi dobré zmínit, že nejsem typický účastník LŽS. Orientuje se totiž primárně na studenty. A to já už dlouho nejsem. Pracuji v marketingu.

LŽŠ aneb tak trochu jiná letní škola

28. září 2020 | LŽŠ

Je pondělí 5:45 ráno a zvoní budík. Co proboha ten otravný zvuk chce, vždyť mám dovolenou, a i kdyby ne, tak do práce zvoní přeci až v 7. Vypnu ho a mobil hodím pod polštář a chci spát dál. Najednou mi to dojde, jo, mám dovolenou, ale vyrážím do Havlíčkova Brodu na Letní žurnalistickou školu.

Aktuality

LŽŠ má svůj podcast s názvem Podkec s Havlíčkem

Naši studenti letošní 19. ročník zpestřili o další zajímavý projekt: Podkec s Havlíčkem! Zaposlouche…

Publikováno 3. 10. 2023

Celá aktualita