BlogHanka Mazancová: Zkušenost k nezaplacení

8. duben 2019 | LŽŠ

Pokud jde o Letní žurnalistickou školu v Havlíčkově Brodě, jsem ročník 2012.

Tak trochu bláhově jsem si myslela, že už kvůli samotnému slovu „letní“ v názvu školy to bude víc zábava než učení se novinářskému řemeslu. Jenže! Ačkoli o legraci nouze nebyla a, možná jakkoli ohraně to zní, skupina kolem šéfa školy Milana Pilaře je velmi fajn, současně to jsou profesionálové. Mnohdy nekompromisní (v nejlepším slova smyslu).

I po letech, co na letní školu vzpomínám, se mi vybaví tempo, se kterým kurz odsýpal. A to doslova a do písmene. Ostatně se ani není čemu divit: za necelých sedm dní si nejenže osvojíte základy novinářského řemesla, ale ty si také ihned (sic!) ozkoušíte v praxi.

Vypadá to asi takhle: dopoledne si ještě ve větším či menším klidu sedíte v učebnách a rozebíráte, jak to či ono téma uchopit, jaké respondenty k němu sehnat a jak celý článek finálně napsat. Odpoledne už ale běháte v ulicích a vaším úkolem je sehnat dostatek materiálu. Že jste to v minulosti nikdy nedělali a stydíte se? V terénu se otrkáte.

Tím ale příležitosti nekončí. Pokračuje to doprovodným programem hostů nejen z řad profesionálních novinářů, ale i nemálo významných osobností veřejného dění. A s nimi máte coby účastník kurzu udělat třeba rozhovor. A asi není nutné připomínat, že konkrétně interview může být občas hodně zapeklité.

Jenže všechno tohle velmi dobře ilustruje atmosféru i zmíněné tempo běžných redakcí a do jisté míry i náročnost tohoto povolání. A právě proto to stálo za to. Kdyby to neznělo jako klišé, zakončila bych tuhle vzpomínku slovy: zkušenost k nezaplacení.

Hana Mazancová po letní žurnalistické škole sbírala své novinářské zkušenosti na zpravodajském serveru Lidovky.cz, kde působila necelé čtyři roky. V roce 2016 nastoupila do Českého rozhlasu a stála u zrodu serveru iRozhlas. Nyní pracuje v Deníku N a zaměřuje se na kauzy spojené s politikou.
Rozkryla například podezřele vydělané miliony bývalého senátora Jaroslava Palase nebo zrekonstruovala případ kolem státního podniku Řízení letového provozu a bývalého senátora za ODS Tomáše Kladívka. V souvislosti s pražskou politikou psala třeba o kontrole v Technické správě komunikací nebo o pražském Výstavišti. V Deníku N se věnuje také reportážím.

Její aktuální články naleznete tady.

 

Aktuality

LŽŠ má svůj podcast s názvem Podkec s Havlíčkem

Naši studenti letošní 19. ročník zpestřili o další zajímavý projekt: Podkec s Havlíčkem! Zaposlouche…

Publikováno 3. 10. 2023

Celá aktualita