BlogLetní žurnalistická škola je galerie nejen světa médií

1. prosinec 2023 | LŽŠ

Správný článek by vás měl nalákat už svým titulkem nebo první větou či odstavcem. Proto mi odpusťte následující reklamní úvod:

Proč zrovna LŽŠ? Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského, to je mnoho cest a mnoho možností. Zajímá vás zákulisí médií? Chcete si vyzkoušet, jaké to je být novinářem? Chcete natáčet, fotit nebo psát? Chcete zlepšit své dosavadní dovednosti? Rozšířit si obzory? Poznat nové lidi a poslechnout si osobnosti z prostoru žurnalistiky a politiky? Důvodů proč navštívit Letní žurnalistickou školu je mnoho.

Proč jsem ale na Letní žurnalistickou školu zavítala já a proč vím, že se budu vracet znovu a znovu? Popravdě hned na počátku mou pozornost přitáhl odkaz na sociálních sítích. Algoritmus sítí tehdy moc dobře věděl, že už si nějakou dobu vybírám vysokou školu (a to pravda není volba jednoduchá).

Žurnalistika mou pozornost upoutala již dříve, a proto mě napadlo: co se porozhlédnout ve světě médií zrovna na této akci? Třeba zjistím, jestli to pro mě je ten pravý obor. Vyplatilo se to. Svět médií i politiky mě na LŽŠ nadchl. Poté, co jsem složila maturitní a přijímací zkoušky, jsem se ocitla v Brně jako studentka žurnalistiky spokojená se svou volbou.

Ne každého LŽŠ k žurnalistice nasměřuje, jak jste si na tomto blogu mohli přečíst již dříve. Někdo naopak zjistí, že svět médií je tak široký, že se na něj může podívat z úplně jiného úhlu. Ale taková poznámka pro ty z vás, kteří se žurnalistiku studovat rozhodnou: postupně zjišťuji, že mi LŽŠ za jediný týden do hlavy nahrála tolik informací, že mi to studium (minimálně v prvním semestru) zatím značně usnadňuje. Je to pevný základ, na kterém stavím – něco už vím a nejsem ve škole zděšená z každé nové informace. I technické kompetence jako ovládání kamery, focení, práce s mikrofonem, a především odvaha se ptát, vás nejen při studiu posunou dál, stejně jako mě. Synchron, asynchron, perex, boďák – to a mnohem víc vám LŽŠ vysvětlí.

Eliška Punčochářová

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita