BlogLéto bez LŽS si už ani neumím představit

2. květen 2021 | LŽŠ

Na začátek je asi dobré zmínit, že nejsem typický účastník LŽS. Orientuje se totiž primárně na studenty. A to já už dlouho nejsem. Pracuji v marketingu. Za příležitost se do projektu zapojit jsem ale Milanu Pilařovi opravdu vděčná a jenom lituji, že to nepřišlo dříve. Letos se budu účastnit už počtvrté a léto bez Letní žurnalistické školy si už ani neumím představit.

Na co se těším? Na komunitu lidí, která se kolem LŽS vytvořila. Na nové informace a zkušenosti. Odstup od všedních dní. Spoustu chytrých a motivovaných lidí kolem. Příležitost k setkávání se špičkami z oblasti médií a žurnalistiky. Přednášky, které mají obrovský společenský, historický a politický přesah. Nadupaný týden, který je často na hranici mých fyzických možností, ale který mě pokaždé posune profesně i lidsky.

Čeho si vážím? Energie celého týmu vložené do toho, aby se do médií otevřely dveře motivovaným a talentovaným lidem. Že se jim věnují odborníci, kteří s nimi sdílí nejen znalosti a zkušenosti, ale také hodnoty, morální postoje a osobní odvahu, které tato krásná a náročná profese vyžaduje.

PR A MARKETING
„Moje první“ byla skupinka PR a Marketing pod vedením skvělé Radky Nastoupilové a báječné Báry Dočekalové. Přednášky, workshopy, projektová týmová práce, natáčení reklamy, tvorba propagačních materiálů. Workshop s Davidem Svobodou z Design restart. To byl pro mě osobně hodně zlomový okamžik. David je ambasadorem Canvy, odborník na design a prezentace a v neposlední řadě velmi inspirativní osobnost. Na moji práci mělo setkání s ním zásadní vliv.  

FOTO
O rok později jsem se přihlásila do skupinky FOTO pod vedením Jardy Loskota. Bylo nás méně. Moji kolegové byli více či méně zkušení fotografové. První den jsem vůbec nerozuměla, o čem se ti lidé se baví. Mluvili totiž pomocí zkratek a čísel. Myslela jsem si, že uteču. Ale protože klidné vedení, trpělivost a pochopení jsou Jardovy silné kvality, neutekla jsem. A jsem za to opravdu vděčná. Profesionální fotograf ze mě asi nikdy nebude, ale když na to přijde, tak tuším, co a jak. A ta zkušenost, co to obnáší řečníka vyfotit? K nezaplacení. Pochopila jsem, jak jsou důležité pauzy, velká gesta a kontakt s fotografem. Z této zkušenosti těžím dodnes.

TELEVIZE
Moje zatím poslední byla „TELKA“, jak se na LŽS říká. A musím dodat, že to teda není vůbec lehká disciplína. „Televize je úžasné medium, spojuje umění zkratky rádia a krásu obrazu fotografie,“ řekla při závěrečné prezentaci jedna ze studentek, která skupinkou prošla o rok přede mnou. Její slova mi zní dodnes v hlavě a inspirovala mě k přihlášení. A co jsem si tentokrát odnesla? Najít téma, to je, oč tu běží. A postavit příběh, který se vejde do pár minut. Stát před kamerou i za kamerou pod vedením profesionálů byla zkušenost, kterou jen tak nezískáte. Na rovinu, hodně mimo moji komfortní zónu. Pod vedením Libora Blažka a Ondry Rázla to ale nakonec byl moc fajn zážitek. Skupinka byla našlapaná. Bylo nás v ní poměrně hodně a i přesto se jim podařilo, aby si z toho každý z nás odnesl to své.

RADIO
Letos mě čeká rádio. Těším se. Jsem trochu nervózní. Ale hlavně se těším. Vím, že to zase bude stát za to.

Lenka Klimešová, několikanásobná absolventka Letní žurnalistické školy KHB

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita