BlogLŽŠ na vlastní zraky a slechy

31. květen 2021 | LŽŠ

Každý normální učitel se o prázdninách vyhýbá škole kilometrovým obloukem. Já ale nejsem normální, takže jsem neodolala možnosti zažít LŽŠ na vlastní zraky a slechy.

Lhala bych, kdybych řekla, že jsem svého rozhodnutí nelitovala ani minutu. Zvláště bolestivými minutami byly ty po zazvonění ranního budíku. Ovšem třeba moje spolubydlící, sportovkyně veslařka, nebyla taková máčka a vstávala pravidelně dávno přede mnou, aby stihla spolykat několik předsnídaňových kilometrů. Jednou jsem to taky zkusila, opravdu vyběhla, opravdu si užila třpytivou rosu, klid a čerstvý vzduch lesa a bylo to moc fajn. Následující ráno jsem ale opět vyhodnotila, že nejvíce svému zdraví prospěji, když se otočím na druhý bok a budu ještě chvíli hluboce přemýšlet.

Následující každodenní program mi ovšem vždycky mé mručení medvěda brtníka bohatě vynahradil. Vybrala jsem si tvůrčí skupinu „televize“, ve které jsem měla možnost se seznámit s celým dlouhým procesem vzniku televizní reportáže. Mými parťáky byli mladí, nadějní, svěží a podobně trhlí středoškolští studenti David a Klárka.

Nicnetušící obyvatelé měli možnost vidět naši trojici, jak se plouží polem, obtěžkaná kabeláží, saky a paky, protože jsme točili reportáž o jediném (a jedinečném) židovském tyfovém hřbitově v ČR. Jindy jsme se zase z pracovních důvodů museli rozvalovat s dortem v kanapích kaváren, protože jsme mapovali dopady koronavirové krize na živnostníky.

Abychom nevypadli ze cviku a protože nás natáčení opravdu chytlo, ani oběd či cesta přes město se neobešla bez alespoň krátkého investigativního videa. V telefonu tak mám sbírku zřejmě nepublikovatelných videozáznamů, které mě povznášejí v pochmurné dny.

Odpoledne a večery pak patřily debatám se vzácnými hosty – novináři, ekonomy, politiky. Otevírali jsme aktuální témata (např. euro či novinářská etika), o kterých jsme pak hovořili i po skončení oficiálního programu.

Podtrženo sečteno – pokud váháte, zda jet, či nejet, být, či nebýt součástí příští LŽS, pak vřele doporučuji, ať honem rychle vyplníte přihlášku.

Svatava Matušková, absolventka LŽŠ 2020

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita