BlogLŽŠ: Návyková životní zkušenost

7. září 2019 | LŽŠ

Ještě před odjezdem jsem jako správný novinář několik týdnů pročítala ohlasy účastníků, hledala jakékoli zmínky o letní škole v nejrůznějších médiích a opakovaně sledovala videa z předchozích ročníků. Těšila jsem se, že všechny ty nadšené studenty s podobnými zájmy brzy poznám osobně a budu odjíždět stejně spokojená jako oni. I přes důkladnou přípravu se však LŽŠ povedlo mé očekávání několikanásobně překonat.

Letní škola je totiž tak trochu jako semestr vysokoškolské žurnalistiky smrsknutý do jediného týdne. Na úplné základy je tady vyhrazeno jen pár prvních hodin, potom už si jen podává dveře jeden host za druhým, píšete články, točíte reportáže, pracujete ve skupinách i samostatně, připravujete si otázky k rozhovorům i do debaty po přednáškách a snažíte se nenásilně donutit obyvatele Brodu, aby přispěli svým názorem do ankety (a následně se nechali vyfotit pod vaší falešnou přísahou, že tu fotku „určitě nikam nedáte“).

Samotná výuka tady zkrátka probíhá tím nejlepším způsobem – lektoři vás (více, či méně škodolibě) hodí do rozbouřených vod žurnalistiky a vy se musíte naučit plavat. Rychle. Najednou zjistíte, že do mikrofonu mluvíte před plným sálem, ačkoli vás ještě před třemi dny k smrti děsila představa, že byste měli mluvit s více než dvěma lidmi najednou. Pokládáte zasvěcené dotazy na téma, o kterém jste ráno měli jen mlhavou představu. Na vlastní oči vidíte šéfredaktory a reportéry, o kterých jste dosud jen četli. Sedíte naproti svému oblíbenému novináři, děláte s ním rozhovor, a ten o týden později vystříháváte z MF Dnes, abyste ho mohli zarámovat, protože je to váš první novinářský úspěch…

Na LŽŠ jsem si postupně prošla většinou skupin a každá z nich mi dala do života neuvěřitelně moc. Když jsem na Vysočinu odjížděla úplně poprvé, doma mi láskyplně připomínali, že se mám v Brodě hlídat a nemluvit jako Ruda z Ostravy. Pro někoho ze Slezska se takový pokyn plní obtížně, ale týden ve skupině Rádio dokázal téměř nemožné – ostravského přízvuku jsem se sice hned nezbavila, ale aspoň jsem zvládla lépe artikulovat. A taky mluvit pomaleji. Díky tiskové skupině jsem o tvoření titulků a obrácené pyramidě uměla první poslední už před maturitou a lektor z fotoskupiny mě konečně zvládl přesvědčit, že nemusím při focení používat jen automat a modlit se za dobrý výsledek. Skupinou Nová média jsem prošla dokonce dvakrát, a pokaždé jsem si odnesla spoustu nových poznatků a nápadů, jak svou online novinářskou praxi zase o trochu vylepšit.

I po vystudování žurnalistiky pro mě letní škola v Brodě byla a stále je zlomovým okamžikem v životě. Na počátku mi jen ukázala, že se ubírám správným směrem, když jsem snila o psaní článků. Postupem času mi ale pomohla stát se lepším novinářem, více psát, více se ptát, více se snažit, zkrátka dělat víc pro to, aby se ten sen jednou opravdu splnil. Naučila mě být více aktivní, takže jsem hned po nástupu na vysokou mířila do jednoho studentského média za druhým a snažila se sbírat zkušenosti i během akademického roku, než se zase vrátím „domů“ do Brodu.  

Zároveň je ale důležité poukázat i na skutečnost, že vedle profesionálního přístupu existuje na letní škole ještě jedna důležitá rovina, a to je ta lidská. Protože i když je LŽŠ v první řadě místem, kde se rodí a formují budoucí novináři, já jsem jí nejvíc vděčná právě za to, že dokázala každý rok shromáždit skupinu inspirativních lidí, kteří jsou tady pro nás i mimo obvyklou letní sezonu – ať už se jedná o účastníky, nebo naopak lektory a hosty. Už během jediného týdne si totiž nevědomky vytvoříte celou síť nových kontaktů, které se časem mohou hodit a nejednou vám podají pomocnou ruku ve chvíli, kdy to budete potřebovat. Každý výjimečný projekt je zkrátka především o lidech. A LŽŠ má opravdu jen ty nejlepší z nejlepších.

Vendula Kadlecová, několikanásobná absolventka LŽŠ, studentka kulturálních studií v Olomouci a editorka The Student Times

Aktuality

LŽŠ má svůj podcast s názvem Podkec s Havlíčkem

Naši studenti letošní 19. ročník zpestřili o další zajímavý projekt: Podkec s Havlíčkem! Zaposlouche…

Publikováno 3. 10. 2023

Celá aktualita