BlogMarie Majdičová: Má cesta napříč letní žurnalistickou školou

6. březen 2019 | LŽŠ | Tagy: Marie Majdičová, Letní žurnalistická škola, LŽŠ, Havlíčkův Brod, Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského

Od té doby, co jsem se poprvé na letní žurnalistickou školu (LŽŠ) přihlásila, prolétla mi občas hlavou myšlenka, co od ní mám vlastně očekávat. Po příjezdu do Havlíčkova Brodu mě překvapila milá atmosféra a vesměs přátelští lidé. Do té doby jsem moc nebyla zvyklá, že by se se mnou někdo začal bavit jen tak, bez důvodu.

Na svém prvním ročníku LŽŠ jsem byla jedna z nejmladších, takže jsem se dostala do úplně odlišného kolektivu, než ve kterém se pohybuji běžně. Najednou tady všichni mluvili o svých cílech, o tom, co studují, což se často shodovalo právě s tím, co jsem tenkrát chtěla studovat za rok já. Aniž by o tom věděli, předali mi spoustu cenných zkušeností a postřehů.

V mé třídě na gymnáziu tenkrát nebylo moc cílevědomých lidí, kteří by věděli, co chtějí v životě dělat. A tady na LŽŠ bylo všechno jinak. Každý už někde pracoval, něco zajímavého studoval, byl na stáži v novinách či v televizi. Občas jsem si přišla trochu jako malá naivní holčička, která má jen minimum zkušeností a na konci přednášek se bojí na cokoliv zeptat. Protože tu jsou jiní, mnohem průbojnější lidé a jejich otázka bude vždycky lepší než má. Měla jsem pocit, že všechny články, co jsem doposud napsala, byly špatně. Nemyslím obsahově, ale spíš jsem nevěděla o některých zásadách a náležitostech, které by články měly mít a které po mně zatím nikdo nechtěl.

Díky LŽŠ jsem si uvědomila, že psaní článků a kontakt s lidmi, od kterých často něco potřebuji, je opravdu to, co mě baví. Když jsem předtím přispívala do školního časopisu a zřídka kdy do jiných novin, věděla jsem, že mě to baví a že bych to asi chtěla studovat a živit se tím. Ale nebyla jsem si tolik jistá, jako po svém prvním ročníku. A vidíte, už mám za sebou bakalářské studium na žurnalistice a pracuji pro PR agenturu.

Marie Majdičová, několikanásobná absolventka Letní žurnalistické školy KHB

 

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita