BlogNa Letní žurnalistické škole vás lektoři vypiplají

2. prosinec 2022 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, kateřina zemanová

„Točíš zítra v deset třicet – rozhovor v angličtině, jo?“ zavolala mi vedoucí redakce v televizi. Chápejte – můj první den ve zpravodajství. Novinařinu už sice pár let provozuju, ale striktně píšící. Ještě jsem pořádně ani nebyla v redakci a už mě posílají rovnou na plac?! „Dělalas už někdy reportáž do televize?“ zeptala se mě ještě v rychlosti. „No, jednou. Na Letní žurnalistické škole…,“ soukám ze sebe a vzpomínám, jak se mi tři účasti na tomto pravidelném letním kempu šiknou.

Asi bych z nového úkolu byla mnohem víc nervózní, nebýt jednoho srpnového týdne před pár lety, kdy jsem točila reportáž o tom, jak dobře se žije v Havlíčkově Brodě. Pořád si pamatuju, jak tenkrát ten můj první stand-up začínal. „Nejlépe na Vysočině se žije v Havlíčkově Brodě. Vyplývá to z průzkumu Obce v datech, který analyzoval dvě stě šest míst v Česku…“ Tak nějak to myslím bylo. Jasně, je to takové to video, kterému se teď trochu směju a radši ho nikomu neukazuju. Ale o tu zkušenost přece jde. A těch mi LŽŠ dala hodně. Možná i víc, než studium žurnalistiky. A jelikož jsem si na vejšce vybrala zaměření tisk a foto, jsem ráda, že jsem si tenkrát v létě vyzkoušela i rádio a televizi. Dokonce, když jsem přijela na Letní žurnalistickou školu v Havlíčkově Brodě poprvé, jsem celý týden strávila ve skupince Nová média.

V Brodě se s vámi totiž fakt páraj. Na reportáž máte celý týden. No jasně, akorát odpoledne a večer sedíte na tu zajímavějších, tu na náročnějších debatách. Zpětné vazby dostanete požehnaně a dělat chyby je naprosto v pohodě. Díky nim se přece učíte.

Rozhodně to nebyla nikdy dovolená, to si nemyslete, ale taky to nebylo furt jenom o práci. Až mě překvapuje, jak se kolem mě někteří, které jsem poznala v havlíčkobrodských končinách, pořád ochomýtají. Někdy se někdo vynoří, zajdeme na skleničku a pak se zas rok nevidíme. A když se vidíme, pořád si rozumíme. Někteří (zpětně viděno) mi nasměrovali život tam, kam bych to nečekala. A je to fakt jízda. Z některých se stali pravidelní divadelní parťáci a některé jsem pak už nikdy neviděla.

Důležité ale je, že mi LŽŠ – chtíc nechtíc – zůstane v hlavě. V mnoha ohledech.

Autorka je Kateřina Zemanová, trojnásobná účastnice LŽŠ a redaktorka České televize

Aktuality

LŽŠ má svůj podcast s názvem Podkec s Havlíčkem

Naši studenti letošní 19. ročník zpestřili o další zajímavý projekt: Podkec s Havlíčkem! Zaposlouche…

Publikováno 3. 10. 2023

Celá aktualita