BlogNáborářské okénko: Sedm důvodů, proč podat přihlášku na LŽŠ

6. leden 2023 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, studenti studentům, absolventi, johan čáp

Jako sedmnáctiletý jsem se na Letní žurnalistické škole Karla Havlíčka Borovského roku 2017, coby jeden z mladších, brzy otrkal. V Brodě prostě nikdy nejste outcast – a slibuji vám, že si během první hodiny, co tam přijedete, najdete prvního srpnového BFF. Obavy z neznáma u mě brzy vystřídalo nadšení. Konečně jsem potkal vrstevníky, kteří mají stejné zájmy! A ten koncept!

Rád vám teď vysvětlím recept na letní žurnalistickou školu. Zkombinujte 1. individuální přístup, 2. práci v týmu, 3. intelektuální stimuly, 4. networking, 5. nahrazení bakalářského stupně vysoké školy, 6. stimulující prostředí, 7. zkušenosti do profesního života – a máte LŽŠ.

Tak pojďme popořadě:

1.  Studium žurnalistiky v Česku má své pros and cons. Extrémní nevýhodou, minimálně některých fakult, je frontální výuka bez zpětné vazby. A pokud už někdo z progresivních pedagogů experimentuje, čti individualizuje, nikdy to za šest semestrů nesahá ani po kotníky týdnu v Brodě.

2.  De facto znovu lavírování nad stylem výuky žurnalistiky v Česku, z důvodu limitů počtu znaků kráceno. Stručně: práce na společném projektu po celý týden a zpětná vazba od ostatních, to je příprava na profesní život se vším všudy.

3.  Coby milovník panelových debat všech druhů si troufám tvrdit, že mnohokrát úroveň, rozptyl témat a intelektuální podnětnost konkuruje dramaturgií Knihovny Václava Havla a Forum 2000. Pan Pilař má v tomto cit par excellence. Dodnes vzpomínám na brilantní debatu o euru Lukáše Kovandy s Oldřichem Dědkem. A samozřejmě na Bernda Posselta a Jana Urbana.

4.  Pokud vás zajímají média a historie naráz, máte nejlepší šanci potkat spřízněné duše. Kamarády, kamarádky i femme či homme fatale.

5.  Jít po LŽŠ na studium žurnalistiky bude deziluze. Základ jste se naučili v Brodě a styl výuky se tomu srpnovému nevyrovná. Navýšíte si maximálně síť kontaktů. Pokud nechcete studovat explicitně Medienwissenschaft a zkoumat média akademicky, opravdu se uchytíte hravě i bez bakaláře z žurny. Dostat dnes na mail životopis absolventa z Brodu, do našich projektů nebo redakcí ho beru na první dobrou!

6.  Brodská maloměstská atmosféra v létě je zkrátka perfektní. Nabízím malý lifehack: skočte po nabídce pana Pilaře ohledně stáže na Podzimním knižním veletrhu, která vám po LŽŠ stoprocentně přijde. Kombinace podzimního zádumčivého Brodu, KD Ostrov plného knih a knižní novinařiny = velké sentimentální srdíčko.

7.  V rámci studia vysoké školy nedostanete nikde tak moc příležitostí nasbírat tolik soft skills z mediálního světa. Z přednášky Davida Svobody o chybách v prezentacích čerpám dodnes a nesnesu, když někdo má na konci bizarní slide „Děkuji za pozornost!“ a začíná své exposé slovem „Tak“!

A co z toho plyne? I když trojnásobný účastník LŽS, momentálně s novinařinou už paradoxně moc společného nemám. Ale to není nic špatného! V Brodě vás k tomu nikdo nenutí, ba naopak. Od dvaceti fušuju do projektového řízení, sociálních sítí, okrajově do tajů vydávání knih a interní komunikace.

Co jsem se v Brodě naučil a čerpám z toho dodnes? Moderovat. Věřit si. Vědět z KD Ostrov, jak uspořádat křest knihy a nalákat na něj novináře (chlebíčky jsou základ)! Vidět do hloubky organizace akce nad 100 lidí. Nerozklepat se před rozhovorem s guru žánru Martinem Veselovským. A znovu: věřit si. Ve vlastní schopnosti. A nebát se.

Dodnes na ty tři inspirativní srpny vzpomínám. Všechna čest organizátorům, že něco podobně inspirativního pro mladou generaci stále drží na špičkové úrovni. Díky moc!

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita