AktualityNovinář a historik Jan Urban posílí debatu o roku 1918

22. květen 2018

Novinář a historik Jan Urban posílí debatu o roku 1918

Novinář, historik a signatář Charty 77, Jan Urban, bude třetím hostem debaty nazvané Rozpad Rakousko-Uherska a vznik Československa – výhra, nebo prohra?, která se uskuteční v pondělí 20. srpna od 19.00 v divadelním sále AZ Centra Havlíčkův Brod v rámci čtrnáctého ročníku letní školy.

Autor nových pohledů na českou historii působí také jako pedagog, byl také spoluzakladatelem, lídrem a mluvčím Občanského fóra. 
Absolvoval filosofii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Do roku 1989 pracoval jako středoškolský učitel a v dělnických profesích, po roce 1987 přispíval do ilegálních Lidových novin. V letech 1988–1989 se podílel na činnosti klubu reformních komunistů Obroda. V roce 1988 spoluzakládal Východoevropskou informační agenturu. V období 1989–1990 se angažoval v Občanském fóru, jehož se stal mluvčím a lídrem pro první svobodné parlamentní volby konané v červnu 1990. Z politického života odešel den po oznámení jejich výsledků, kdy bylo zřejmé, že Komunistická strana Československa byla poražena.
Působil jako zpravodaj během války v Bosně a Hercegoviné, působil také jako člen Mezinárodní nezávislé komise pro Kosovo. O kosovském konfliktu natočil dokumentární film. Přednášel na University of New York in Prague, do roku 2003 pracoval jako komentátor Českého rozhlasu 6.

V současnosti působí jako člen správní rady watchdog organizace Kverulant.org. Je autorem tří knih a divadelní hry.

Foto: Jan Urban v roce 2016, wikipedia.org, autor: Jindřich Nosek

Blog

Není to jen ledajaká letní škola, ale zážitek na celý život

Už odmalička jsem toužila psát a se slovy mi to docela šlo, proto jsem se rozhodla jet na LŽŠ, kde s…

Publikováno 24. 4. 2024

Celý článek