BlogZ absolventů novináři pražských redakcí – Eliška Nová a Lukáš Kubát. Jsou kolegové, přátelé a přijedou znovu na Letní žurnalistickou školu

8. červenec 2021 | LŽŠ | Tagy: Letní žurnalistická škola, LŽŠ, Eliška Nová, Lukáš Kubát

Ve druhém Clubhouse LŽŠtalku si členky našeho organizačního týmu Lucie Pátková a Eva Fruhwirtová povídaly s hosty Eliškou Novou, redaktorkou Lidových novin, a reportérem regionální televize PRAHA TV Lukášem Kubátem. V čem se jejich práce liší a v čem je stejná? Na koho vlivného mají ve svých mobilech kontakty? A jak vzpomínají na Letní žurnalistickou školu?

Elišku k médiím přivedli rodiče. „Táta psal kulturní a filmové recenze do Mf Dnes, do Reflexu, máma pracovala jako knižní editorka. Viděla jsem u nich, jak je novinařina časově náročná, takže jsem se tomu chtěla vyhnout. Nakonec mě psaní stejně přitáhlo a vystudovala jsem žurnalistiku,“ prozradila Eliška. Lukáš vystudoval herectví a postupně prošel několika redakcemi, působil například na Frekvenci 1 nebo v České televizi. Poslední čtyři roky pracuje jako moderátor a redaktor televize PRAHA TV. Za tu dobu má na svém kontě přes obdivuhodné dvě tisícovky reportáží. Jeho práce spočívá v tom, že si musí vše domluvit, obvolat, přijet na místo, zjistit informace, udělat reportáž. „Musím si hodně dobře plánovat čas, abych to všechno stihl. Zvláště teď v červnu, jak se v Česku rozvolnila protikoronavirová opatření, bylo tolik akcí a událostí, že to bylo opravdu hodně náročné,“ přiznal Lukáš.

Jak vypadá pracovní den novináře v Praze
Zatímco v regionech začíná den v šest, v sedm hodin ráno, v pražských redakcích je to později. Novináři v metropoli totiž pokrývají každodenní dění, a to často do pozdních večerních hodin. „Po příchodu do redakce se domluvíme na tématech, která budeme zpracovávat, potom se rozeběhneme po schůzkách, ty jsou pro naši práci nepostradatelné, a samozřejmě také řešíme spousty e-mailů. Poté nastává čas na samotné zpracování textu,“ přibližuje Eliška. Televize je jiný formát média a je postavený na obrazu, proto je Lukáš velmi často v terénu. Někdy se jeho plán dne změní během pár minut, a to podle toho, jak přicházejí do redakce avíza o tiskových konferencích a aktuálních událostech.

Telefonní čísla některých lidí jsou vzácností i pro novináře
Značná část novinářské agendy se neobejde bez vyjádření politiků. Evu Fruhwirtovou proto zajímalo, jestli mají Lukáš a Eliška v telefonu uložená čísla na politiky. „Určitě mám. Někdy se jim dovolám, jindy to vyřizují jejich asistenti. I politici jsou lidé, takže někdo je vstřícnější, někdo zase více odměřený,“ říká Lukáš. Eliška potvrdila, že v redakci Lidovek mají telefonní čísla na politiky a aktualizují je vždy s obměnou Sněmovny nebo Senátu. „Časem se stanou některá čísla vzácností a když máte na někoho číslo, které se těžko shání, tak si je pak opečováváte,“ reagovala Eliška. Jedno z takových telefonních čísel je právě to na bývalou první dámu, které si s Lukášem kolegiálně před dvěma roky vyměnili.

Práce novináře není v žádném případě rutina
Práce v médiích je náročná, nejen na čas. Je potřeba neustále sledovat dění, udržovat se tzv. v obraze. Na druhou stranu, pokud se člověk věnuje tomu, co ho zajímá, stává se v dané oblasti odborníkem. V psaném textu, kterému se Eliška věnuje, je možné téma více rozvinout, jiné to je u televizních reportáží. „Není vždy jednoduché dostat všechny informace do minuty, minuty a půl. Tím, že nedělám investigativu a nemusím jít až na dřeň, tak si často můžu dovolit jít jen po povrchu,“ poodhalil Lukáš a taky upozornil na to, že studium žurnalistiky se podle něj víc zaměřuje na psanou novinařinu, takže televizní reportér se musí učit za pochodu v terénu. Oba naši absolventi se přitom shodují, že práce novináře rozhodně není rutina, poskytuje jim docela dost adrenalinu a také se každý den něčemu novému přiučí.

Proč si vybrali Letní žurnalistickou školu v Havlíčkově Brodě?
Ve stejném ročníku vysoké školy se Eliška potkala se dvěma rodačkami z Havlíčkova Brodu – Aničkou Martincovou (nyní na mateřské, ale jinak redaktorka České televize) a Anetou Šaferovou (nyní na mateřské, ale jinak redaktorka Hospodářských novin). Když se tyto dvě Broďačky zmínily o letní novinářské škole, rozhodla se banda kamarádek, že na týdenní kurz společně vyrazí. „Byly jsme prvním rokem na žurnalistice, takže už jsme měly určité základy, ale vzpomínám si, že nás to na LŽŠ moc bavilo. Hlavně tam byla skvělá parta úžasných lidí.“

A jak Lukáš vzpomíná na letní novinářský kemp? „Na Letní žurnalistické škole jsem byl poprvé v devatenácti. Tenkrát jsem byl takový ztracený v životě, měl jsem po maturitě a nevěděl jsem, co dál. Letní škola mě nasměrovala, poznal jsem spoustu zajímavých lidí. Vzpomínám si, že jeden z významných hostů byl tenkrát Václav Havel. Dokonce jsem se pak i s Luckou Pátkovu účastnil ještě novinářské školy na Slovensku ve Spišské Nové Vsi a dalších ročníků u nás v Havlíčkově Brodě.“

Eliška Nová a Lukáš Kubát přijali pozvání na letošní Letní žurnalistickou školu do Havlíčkova Brodu a zúčastní se ve čtvrtek 19. srpna debaty absolventů. Přidá se k nim editor Seznam Zprávy a absolvent Letní školy Petr Štěpán. Přihlaste se, ať vám neuniknou!

Aktuality

Chystáme oslavy 20 let! Do Brodu se sjedou všichni absolventi

Velkolepý homecoming. Tak to bude vypadat v Havlíčkově Brodě v sobotu 24. srpna. Přes 170 přednášek,…

Publikováno 24. 4. 2024

Celá aktualita